nederlandse beroepsvereniging oplossingsgerichte therapeuten

Inloggen leden

Gebruikersnaam


Wachtwoord

 

 

De geschiedenis van Oplossingsgerichte kortdurende therapie en Oplossingsgericht Werken (OGW).


De ontwikkeling van Oplossingsgerichte kortdurende therapie en OGW is beïnvloed door de bevindingen van (en discussies tussen) verschillende onderzoekers en therapeuten in de afgelopen 60 jaar. De sleutelfiguren in dit proces zijn geweest Milton Erickson, Gregory Bateson, John Weakland, Steve de Shazer en Insoo Kim Berg.

 

Beïnvloedende instituten zijn geweest: The Mental Research Institute (MRI) in Palo Alto en het Brief Family Therapy Centre in Milwaukee.
In recente jaren, zgn er vergelijkbare therapieën geweest, zoals Solution Oriented Therapy (Ahola and Furman) en Possibility Therapy (O'Hanlon). Zij delen het concept van de oplossingsgerichte kortdurende therapie die er van uit gaat dat er minder aandacht voor het probleem moet zijn, maar juist meer aandacht voor datgene wat al eerder heeft gewerkt (uitzonderingen) en mogelijke veranderingen.

 

Meer details van de geschiedenis van oplossingsgericht kortdurende therapie zijnte vinden in het laatste hoofdstuk van Jackson en McKergow (2002) Aanverwant materiaal is te vinden in 'Solution-Focused Therapie: Theory, Research and Practice'Macdonald AJ, Sage
Publications,200T) en Cade, B (2007) in Thomas FN en Nelson T (Eds) 'Clinical Applications of Solution-Focused Brief Therapy'Howarth Press: New York.

 

LEES VERDER

 
Copyright © 2012 NBOT
Webdesign Grab a Web